Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A diszkoszhalaknak négy ismert alfaja létezik: barna, zöld, kék és pompadour (valódi diszkoszhal), melyek közül eddig sajnos csak a kék és a barna változat tenyésztése megoldott rendszeresen.

A barna diszkoszhal (Symphysodon aequifasciata) testén kilenc függőleges, sötétebb csík található, melyek közül egy a fejen és a szemen is keresztül megy. Ez a legsötétebb, majdnem teljesen fekete. Alapszínük sárgásbarna, kicsit sötétebb a többi alfajnál. A homlokon és a hasúszók egyes sugarain is kékesen csillogó csíkok találhatók.

Szájuk végállású, a vízközt élő és táplálkozó halfajok. Kedvelik az élő eleséget , elsősorban a szúnyoglárvát , mellyel lenyűgöző színeik még feltűnőbbek, még szebbek lehetnek. Létezik három másik tenyészváltozata is. A vörös, a királykék és az azúrkék diszkoszhalak egyenlőre ritkán kerülnek be akváriumainkba. Hím mérete: 15 cm, nőstény mérete: 15 cm.

 

Tartás

 

Békés természetű halfajok, tartásuk még a legkisebb méretű pontylazaccal sem jelenthet problémát. Megfelelő tartásához minimálisan 200 literes medence szükséges, melynek vize 5-6 nk °-os és enyhén savanyú. A hőmérséklet 24-26 °C között a legmegfelelőbb. Talajt csak nagyon kis rétegben használjunk, mert érzékeny a benne felgyülemlő bomlástermékekre. Ezen okból kifolyólag vizüket kéthetente frissítsük és a bomlástermékeket minél sűrűbben távolítsuk el. Ajánlatos köveket, cserepeket behelyezni, esetleg barlangokat kialakítani.

Szaporodás

Az előbb említett medencében, ha csak diszkoszhalakat tartunk benne, ívatásuk is megoldható. Ivaréretté 18 hónapos korukra válnak. Ha csapatból pár válik ki, akkor ajánlatos a többi egyedet azonos vízminőségű medencébe áthelyezni, mert a kivált pár leívhat. A vizet 6,5 pH-ra savanyítjuk és a keménységet is csökkentjük. A hőmérsékletet pedig ezzel párhuzamosan 28 °C közelébe emeljük. Hamarosan a kövek, esetleg cserepek oldalait tisztogatni kezdik és lerakják, mintegy 150-200 ikraszemüket.

 

A diszkoszhalnál találhatjuk az egyik legfejlettebb ivadékgondozási módot. A szülők nélkül az ivadékok elpusztulnak, mesterségesen nem nevelhetők fel. Az ikrarakást követően a szülők hámváladékot termelnek, mely táplálék gyanánt szolgál ivadékaiknak az első hetekben. A kishalak 52 óra alatt kelnek ki. A szülők kiszedik őket a burokból és egy kiszemelt helyre szállítják. Az ötödik napon már úszik az egész csapat és szüleikhez úszva egyet-egyet harapnak belőlük. Sötétedéskora szülők összeszedik ivadékaikat és a megtisztított helyre szállítják őket. Az első héten kizárólag hámváladékot esznek a kishalak. A második héten kaphatnak már apró Cyclops naupliust, esetleg frissen kelt sórákot. A harmadik héten már csak reggel és este fogyasztanak a hámváladékból. Ekkor már vágott tubifexxel etethetők. A nyolcadik héten teljesen önállóak lesznek kishalaink.